Hrůza! Virus mrzačící mozky miminek je tady! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Hrůza! Virus mrzačící mozky miminek je tady!

Virus způsobuje, že nakaženým matkám se rodí děti s malou hlavičkou. To způsobuje nedostatečně vyvinutý mozek.
Virus způsobuje, že nakaženým matkám se rodí děti s malou hlavičkou. To způsobuje nedostatečně vyvinutý mozek. (Foto: ČTK, EPA, Reuters)

Nebezpečná nákaza virem zika se blíží. Virus, který se šíří hlavně po Latinské Americe dorazil do Evropy. První nemocné hlásí i Spojené státy a Kostarika.

Prvním evropským pacientem s tímto virem se stal muž z Dánska, který se nakazil právě při pobytu v Latinské Americe. Dánské úřady doporučily těhotným ženám, aby vyvarovaly cest do této oblasti, také uvedly, že Dánsku epidemie této nákazy nehrozí.

Nebezpečný virus přenášejí komáři druhu Aedes aegypti. Příznaky nakažení připomínají chřipku, patří mezi ně vysoké teploty, bolest hlavy a kloubů a trvají přibližně sedm dní. Virus zika však pravděpodobně způsobuje, že nakaženým matkám se rodí děti s výrazně menší hlavou. Podle informací Blesku jsou takto v Brazílii postiženy tisíce dětí, nejméně pět jich zemřelo.

 

Proti viru zatím neexistuje žádný lék a nejsou známy všechny způsoby, jak se virus přenáší. Podle WHO to může být mimo kousnutí i pohlavní styk. Americké středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP) nedoporučuje těhotným ženám cestovat do Karibiku a Jižní Ameriky. Kolumbie, Ekvádor, Salvador a Jamajka varovaly ženy, aby se dočasně vyhnuly otěhotnění.

 



Autor:  mel

Přečtěte si
zvonekdozahrady
27. 7. 2017 • 18:06

Až vyrostou můžou nastoupit k Městské Policii.

-bello-
27. 1. 2016 • 23:10

Pár komárů na Brusel a šéfujem si sami !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.