Rakovina Karla Gotta (76): Špičkoví lékaři o jeho stavu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Rakovina Karla Gotta (76): Špičkoví lékaři o jeho stavu

O nemoci Karla Gotta a o jejím dalším vývoji promluvili špičkoví odborníci.
O nemoci Karla Gotta a o jejím dalším vývoji promluvili špičkoví odborníci. (Foto herminapress.cz, ara)

Informace o vážném onemocnění zpěváka a národní ikony Karla Gotta (76) způsobila pohromu nejen mezi jeho fanoušky, ale zaskočila posluchače hned několika generací. Jaká nemoc vlastně Mistra postihla, jak s ní může bojovat a jak dalece bude muset změnit svůj dosavadní životní styl, na to jsme se zeptali lékařů různých specializací. Internisty, chirurga a psychiatra.

Doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc., psychiatr a sexuolog: Optimisté mají výhodu
Psychiatra a sexuologa Jaroslava Zvěřiny jsme se zeptali na reakce pacientů v okamžiku, kdy se z úst lékařů dozvědí zhoubnou diagnózu a jak posléze s nemocí po psychické stránce bojují.
Pane docente, jaké jsou bezprostřední reakce pacientů, kteří se dozvědí o svém zhoubném onemocnění?
„Je to velmi individuální. Záleží na tom, o jakou osobnost jde a jaké má zkušenosti, Co já vím, tak většinou těm lidem trvá dlouho, než jim vůbec dojde, v jaké se ocitli situaci. Ty první reakce jsou proto mnohdy až překvapivé, téměř žádné. Chvíli trvá, než se to člověku rozleží.“
Jak lze v těch prvních chvílích dotyčné osobě po psychické stránce nejvíce pomoci?
„Myslím, že když ví, že je v dobrých rukách. Důvěra k doktorům. Ta je v takovéto chvilce vůbec to nejdůležitější. Lidskost, účast, lítost a sympatie, to je spíše sekundární.“
Je více lidí, co s nemocí bojují, nebo těch, kteří rezignují?
„Jak je to na procenta, na to neumím odpovědět. Jsou lidé, kteří to od začátku vzdají a s nemocí se neperou. Naopak jiní se zase v době, kdy je evidentní, že už je to v čoudu, drží pořád nad vodou. Všeobecně se tvrdí, že psychika je v tomto případě významná záležitost. Zda člověk patří k pesimistům, nebo optimistům. U zhoubných nemocí je důležité, aby to ti lidé nevzdávali.“


MUDr. Milan Oulehla, chirurg
NON-HODGKINŮV LYMFOM SE OPEROVAT NEDÁ

Českobudějovický chirurg Milan Oulehla hned v úvodu vyvrátil možnost operativního odstranění zasažených uzlin, pacienti s Non-Hodgkinovým lymfomem jsou podle něj odkázáni pouze na konzervativní léčbu. Mistrovi vzkazuje, aby si v první řadě udržel psychickou stabilitu.
„Jedná se o chorobu, jejíž zvládání je vysoce individuální. Většinou se na ni přijde tak, že se někde na těle, například na krku nebo v tříslech, objeví zduřené uzliny. Velikost nad 1,5 cm je již klinicky suspektní (podezřelá z nádorového bujení). Chirurgicky se odejme a stanoví se histologická diagnóza. Protože to bujení není jenom na jednom místě, ale bývá bohužel rozšířené téměř všude v lymfatických tkáních, nelze všechny zasažené uzliny vyjmout. Není to totiž nádor jako například na střevu nebo na plicích, který se dá odstranit. Non-Hodgkinův lymfom se dá chirurgicky pouze diagnostikovat. Existuje tedy jenom léčba konzervativní, to znamená chemoterapie a ozařování.
Osobně si myslím, že zásadním aspektem je individualita člověka neboli specifická reakce daného jedince. Jestli se z toho chce Karel Gott dostat, měl by si udržet psychickou stabilitu a klid. Při léčbě nepodléhat strachu, věřit v uzdravení. Oporou mu bude i odpovědnost vůči jeho rodině. Přeji Mistrovi zvládnutí této velmi těžké zkoušky a držím palce.“
MUDr. Bohumil Ždichynec, CSc., internista
LÉČBA TRVÁ MĚSÍCE, KONCERTY MUSEJÍ STRANOU

Známý pražský internista Bohumil Ždichynec je přesvědčen, že i přes úspěšnou léčbu budou muset jít Mistrovy aktivity na dlouhou dobu stranou. Karlu Gottovi vzkazuje, aby si i v této pro něho těžké chvíli zachoval svůj pověstný tah na branku. „Co se týče non-lymfomu, existují dva typy. Jeden je pomalejší, na který se nepřijde hned, a člověk to v sobě může nosit dlouho. Cítí se unavený, ale nemoc o sobě nedá nijak zásadně vědět. Jedná se o příznivější formu onemocnění, která je léčitelná z osmdesáti, možná devadesáti procent. Druhý typ propuká náhle a prognóza vyléčení je horší. spočívá v chemoterapii a ozařování a je dlouhodobá.
Co se týče Karla Gotta, neznám jeho histologii, ale i tak je vyloučené, že by mohl mít v dohledné době nějaký koncert. Léčba bude trvat řadu měsíců, záleží, jak na ni bude pacient reagovat a jaké budou výsledky jeho vyšetření. Každopádně bude muset radikálně změnit své návyky a styl života, na prvním místě u něho musí být především zdraví. Doporučoval bych ozdravnou kúru v podobě dlouhé dovolené a zdravé, spíše vegetariánské stravy. Hodně relaxace a vystoupení každopádně stranou. A důležitá bude i psychika. Aby si zachoval tah na branku a v žádném případě to nevzdal.“

Přečtěte si
6010
11. 11. 2015 • 10:27

Ano, pan Gott peníze na svoji léčbu má, ale díky své píli a nadání.To se mu nedá upřít a nelze mu to ani závidět.Jen se měl více šetřit, to si asi nyní také uvědomuje.Ale on měl v sobě hnací motor a rozdával se lidem a nakonec na to doplatil.Přejeme brzké uzdravení Mistře.

Thyronx
9. 11. 2015 • 16:11

mno prachy má ale mozek ne. Jinak by se léčil mimo totalitu.

Thyronx
9. 11. 2015 • 16:08

Především mi není jasné proč se neléčí tam, kde mají v oboru výsledky, tedy na západ od Čech. Viděl jsem jak vykuchali mého kamaráda v Liberci, ořezai ho jak prasklou tužku to doktoři z Liberecké nemcnice na kraji města a život mu zachránili až v Praze protože jinde v Čechách slušný doktor prostě není. To co mu ořezali už nikdo nenapraví. Vždycky mám o dovolené v Česku hrůzu, že tam budu potřebovat pozornost lékaře.

Thyronx
9. 11. 2015 • 16:02

Rakovina je v Čechách stále strašák. Proč asi? Vždyť je to země seriálů "Nemocnice na kraji města".... s nejlepším zdravotnictvím na světě jak s oblibou Češi deklamují..Žiji přes 30 let v USA a měl jsem desítky oprací i rakovin i robotických i laserových i ultrazvukové šoky na ledvinové kameny...před mnoha lety.. samozřejmě jsem si vybíral nejen nemocnice ale hlavně špičkové chirurgy. To je přece moje právo. A nakonec to čemu nebudete věřit. Od zaměstnavatele mám pojištění pro celou rodinu a to hradilo ty desítky operací všeho drhu včetně nemocničních jídel z bohatého jídelníčku, naprosto do posledního centu a já nikdy nikde nikomu nedoplácel doslova ani cent. Léky jež beru trvale mám za směšný paušál. Když se nad tím zamyslíte, dojde vám proč Amíci pracující na částečný úvazek někde v Mekáči nemají od zaměstnavatelů pojištění. Já totiž nehodlám své výhody v pojištění sdílet s lenochy, nepracujícími a nebo těmi co pracují jen aby si přivydělali..U vás stát platí pojištění i těm, co pro stát nehnuli prstem, i cizincům, uprchlíkům, menšinám, nezaměstnaným... (důchodci jsou výjimka. I já jsem v důchodu). Máme Medicare ale já se rozhodl pro ještě lepší systém pojištění. Zdravotní pojištění mi platil výhradně zaměstnavatel a v podstatě platí dál i v důchodu. Rakovina je nemoc jako každá jiná a zákonitě se smrtí souvisí stejně (v jeho věku) jako chřipka nebo bakteriální angina.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.