Tajemství Petra Nováka (†51): Dnes by mu bylo 70 let! Záhada úmrtního listu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Tajemství Petra Nováka (†51): Dnes by mu bylo 70 let! Záhada úmrtního listu!

Petr Novák
Petr Novák (Foto: ara)

Dnes by legendární zpěvák Petr Novák oslavil sedmdesátku. Jaký byl autor hitů Já budu chodit po špičkách, Klaunova zpověď nebo Náhrobní kámen? Jak to měl se ženami? A kdo jediný na něj platil a dokázal jeho bohémský život ukočírovat?

Dobrák a lidumil, se srdcem na dlani, který by se rozdal… Ale také nespolehlivý člověk, který nechodil včas a byl schopný prošvihnout i vlastní koncert. Zapomínal texty i u notoricky známých písniček. Tak na Petra Nováka vzpomínají jeho nejbližší přátelé. Už odmalička přitom měl komplex: „Prožíval celoživotní trápení s lupénkou,“ prozradil jeho kolega z kapely Oldřich Wajsar. „Míval z toho komplex, měl dojem, že se nelíbí děvčatům kvůli této nemoci, a raději se stahoval do ústraní. Měl z toho mindrák.“

Proč mu říkali Putna?

Přátelé mu říkali Putna. Tuhle přezdívku ale nesnášel. „Musel vždycky před odjezdem na vystoupení nanosit mámě do bytu ze sklepa v putně uhlí. To, že Petr denně vypil putýnku piva, už k tomu tak nějak dosedlo,“ vzpomínal kdysi Novákův kamarád Jan Antonín Pacák. Když na Nováka přišel splín, už byl u něj doma a klepal na dveře. „Přinesl s sebou basu plzní a prohlásil, že se odsud nehne, dokud ji nevypijeme. Naštěstí pil rychle,“ dodal Pacák s úsměvem.

Zatímco pivo a kořalky do něj tekly proudem, jídlu se vyhýbal. „V hospodě si dal ke guláši dva knedlíčky a na talíři pak s nimi bojoval dvě a půl hodiny, a mezitím vypil čtrnáct piv! Říkal, že má malej žaludek,“ líčil Pacák. „K snídani si místo vajec se šunkou objednal u vrchního dvě vodky. Na žízeň, jak říkal,“ doplnil Zdeněk Nedvěd, Novákův kytarista z kapely. „A k večeři si nechal do šatny donést krabičku sardinek, snědl dvě – to byla jeho celá večeře. Přes den pak vykouřil šedesát cigaret,“ přidal se Wajsar.

Dvě životní lásky…

Zpěvák měl problémy se ženami. Byl velmi galantní, ale odmítal je. Ne, že by u nich neměl úspěch, problém byl v tom, že ho skoro každá chtěla předělat k obrazu svému. A to nesnášel. Za zmínku stojí dva vážné vztahy, které prožil. První byla Eva, živila se jako manekýnka, každý mu ji záviděl. Nakonec mu ale dala »kopačky« a to těžce nesl. Rozchod Nováka bolel a poznamenal. „Dlouho se jen tak protloukal a neměl žádnou stálou holku. Až jsme si říkali, že to tak nemůžeme nechat. Herečka Andrea Čunderlíková se znala s herečkou Evou Jakoubkovou, která zrovna také byla sama, tak je spolu seznámila,“ prozradil Nedvěd. Byla to láska na první pohled, takže brzy byla svatba. Po třech letech se kvůli bytu – kdy Novák nechtěl přijít o svůj druhý kvartýr v centru Prahy – rozvedli a žili spolu dál na »psí knížku«. Spojovala je láska k alkoholu… Později se upila i Eva. Ke konci života nemohl stát na nohou

O tom, že se blíží jeho konec, přátelé věděli. „Byl jsem za ním v nemocnici a on tam popíjel pivo. Zašel jsem na sesternu, ale jedna ze sestřiček jen mávla rukou a pronesla: On už může. V tu chvíli mně v celé hrůze došlo, že je fakt konec. A také byl, za pár dní zemřel,“ uvedl Pacák.
„Ke konci života už ani nemohl chodit,“ povzdechl si textař Pavel Vrba, který bydlel kousek od jeho domu a pravidelně s ním chodil do hospody. „Nějaký čas si objednával avanti, šumivé víno bez alkoholu, ale přestalo ho to brzy bavit, potřeboval alkohol,“ dodal Vrba. „Jednou jsme si řekli, že spolu zkusíme něco napsat. Přijdu k němu domů, v pokoji stálo křídlo, snad Bechstein, prostě něco kvalitního, a jeho horní deska byla doslova zarovnaná láhvemi s pravým šampaňským. Abych se prý při práci nenudil, vysvětloval mi hrdě Petr,“ zavzpomínal s úsměvem.

Petr Novák zemřel pár týdnů před svými dvaapadesátými narozeninami ve spánku na srdeční kolaps. Pohřeb se nekonal. Zpěvák si obřad výslovně nepřál. V úmrtním listu stálo: podezření na otravu neznámou látkou. „Polykal na vlastní pěst prášky na bolest a k tomu nestřídmě popíjel alkohol. Zdálo se na první pohled, že byl intoxikovaný. Jedním z důvodů smrti byla otrava alkoholem,“ sdělil tehdy jeden z patologů.

Lidé ho okrádali

Když neměl peníze, třel bídu, když je měl, utrácel bez rozmyslu a hostil i cizí lidi. Těm dokonce bez váhání půjčoval, aniž by mu to pak někdy vrátili. „Jednou se domluvil s nějakým chlápkem, že mu na chatě udělá koupelnu. Dal mu zálohu třicet tisíc, což tehdy byly velké peníze – ale už údajného instalatéra jakživ nespatřil,“ zavzpomínal Zdeněk Nedvěd, Novákův kamarád a kytarista z kapely.



Přečtěte si
julinkajs1...@...
12. 1. 2017 • 18:40

Petr Novák mal tú smolu, že mal kolo seba nesprávných ĺudí ktorí miesto toho, aby mu pomohli tak ho okradali a s nim pili... Chudák ak, by chcel dokáže oveľa, oveľa viac aj keď klobuk dole pred ním, lebo aj za tak krátky čas ktorý mu Boh udelil toho veľa dokázal. mám ho rada

julinkajs1...@...
12. 1. 2017 • 18:36

Myslím si, že urážať pána Nováka, že bol komplexák s chlastem je nemiestne. Pavel Novák bol Pavel Novák a Petr Novák bol Petr Novák. Každý bol iný, každý z nich mal svoje chyby, úspechy, ale i pády. Takže porovnávať neporovnateľné nie je vhodné. Petr Novák bol samouk a na to, že nemal žiadne hudobné vzdelanie si myslím, že toho dokázal oveľa viac ako Pavel. Petr mal v sebe charizmu a dokázal sa dať do piesni celý. Ja osobne nepoznám v dnešnej dobe speváka ktorý, by tak precítene spieval ako Petr. Škoda, že s takým pekným hlasom, talentom a charizmou mu nebolo súdené dotiahnuť kariéru ešte ďalej, lebo on by na to mal no bol tak skromný a dobrý človek, že mu stačilo to čo mal a aj z toho mala dokázal rozdať všetko. Peťko odpočívaj v pokoji nikdy sa už taký človek nezrodí akým si bol Ty...

ararat
7. 9. 2015 • 07:55

Šoda jich!!!..teriyaki..co ta češtin?

nafta
6. 9. 2015 • 23:40

Možno ani nevieš, že Petr mal zakázané vystupovať lebo vždy pred koncertom privítal "súdruhov z ŠTB". Preto sa ti Pavel zdal úspešnejší lebo mohol v 70 a 80tich rokov viac vystupovať. Ešte sem napíš, kto preťahuje tvoju partnerku, to by si mal vedieť keď si informovaný o Jakoubkovej(šmírak pri kefovačke?)

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.