Evropský průzkum čistoty vody: Koupání v Česku? Lepší než v Bulharsku i Francii! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Evropský průzkum čistoty vody: Koupání v Česku? Lepší než v Bulharsku i Francii!

Koupání v Česku?
Koupání v Česku? (Foto: ara)

Evropská agentura životního prostředí zkoumala čistotu vody na plážích a v přírodních koupalištích. Průzračnou vodu našla ve více než 76 % českých koupališť. V Evropě je to podprůměr. Premianti mají i 100 %.

Za nejlepším koupáním jeďte na Kypr, Maltu nebo do Lucemburska, kde podle agentury nenajdete žádné přírodní koupaliště nebo pláž se špatnou vodou. Ale ani v Česku není až tak špatně. Kvalita vody v přírodních koupalištích je u nás lepší, než v některých vyhlášených letních destinacích jako jsou třeba Francie, Bulharsko, Slovinsko nebo Albánie. Zrovna ve Francii jsou sice středomořské pláže čisté, ale v okolí Paříže, v Bretani nebo Normandii byste si koupání moc užít nemuseli. I Slováci, Poláci a Maďaři jsou s kvalitou koupání hluboko za námi.

Kde je nejčistší voda v Česku?

Přestože nejsme na úplné evropské špici, vedla si loni česká koupaliště dobře. Známku výborná kvalita vody si odneslo 116 míst. Kupříkladu Motolské koupaliště v Praze, pískovna Konětopy, Brněnská přehrada nebo Bolevecký rybník u Plzně. Známku za velmi špatnou vodu dostaly jen tři lokality – Staňkovský rybník u Jindřichova Hradce, vodní nádrž Orlík a vodní nádrž Brušperk u Ostravy.

Tabulka

Autor:  ja

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.