Kabarety a varieté: Paříž – Praha – Brno | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Kabarety a varieté: Paříž – Praha – Brno

Film Varieté
Film Varieté (Foto pro Aha! – Petr Podroužek, ara)

Vyzývavé až bláznivé kostýmy, zpěváci, herci, akrobaté, diváci u stolečků konzumují víno, pivo, koktejly… To byly kabarety a varieté, v Česku nejoblíbenější U Fleků, Praga, Červená sedma či Alhambra, ze světových například pařížské Moulin Rouge či Folies Bergère. A později i televizní – Televarieté, Možná přijde i kouzelník. Málo kdo ví, že v nich začínaly později známé hvězdy.

Co je to varieté / kabaret? 

Obvykle větší zábavní podnik, jenž v sobě kombinuje prvky kabaretu a cirkusu. Jedná se zpravidla o větší pohostinské zařízení – hospoda, bar, restaurace, vinárna –, které je doplněno uměleckým programem estrádního typu. Na rozdíl od běžného kabaretu obvykle obsahuje větší množství artistických čísel, která mohou být oproti kabaretu náročnější na prostor, jevištní techniku.

Nejznámější Červená sedma 

Jeden z nejznámějších kabaretů v Praze, v prosinci 1909 jej založil Jiří Červený, otec herečky a operní pěvkyně Soni Červené (89). Prošly jí pozdější prvorepublikové hvězdy: Vlasta Burian, R. A. Dvorský, Karel Hašler, Jindřich Plachta, Ferenc Futurista, Eduard Bass, Jaroslav Hašek, Eman Fiala.

I oblíbené Televarieté a Kouzelník

„Pojem varieté je známý i díky televiznímu pořadu Televarieté s dvojicí Vladimír Dvořák (†74) – Jiřina Bohdalová (84). Ve fundusech České televize se podařilo dohledat nejenom kostýmy baletu Československé televize, ale i večerní róby Jiřiny Bohdalové nebo Jaruš v podání Jaroslavy Hanušové (66) z televizní revue Možná přijde i kouzelník! Skvěle tak doplňují varietní kostýmy z dob secese a charlestonových 20. let,“ upřesňuje produkční výstavy Petr Lukas.

Josephine Baker (†68) – ze sboristky hvězda

Do Paříže přijela v roce 1926 z New Yorku s černošskou revue Black Birds, za pár měsíců exotická hvězda souboru Josephine Baker (†68) oslnila. Zpěvačka-tanečnice vystupuje jako nespoutaný živel z poloviny těla obnažená – pouze v sukničce z banánových slupek. Procestovala celou Evropu, zpívala dokonce i v pražské Lucerně. Za 2. světové války vstoupila do armády, později adoptovala 12 dětí a věnovala se problematice rasismu. Uměleckou dráhu však neukončila, naposledy vystoupila 4 dny před smrtí.

Výstava »Kabarety a varieté«

/Paříž – Praha – Brno/
Kde?
Letohrádek Mitrovských v Brně
Kdy?
do 28. června, úterý až neděle,
10 až 16 hodin
Za kolik?
50 Kč dospělí, 40 Kč senioři,
30 Kč děti



Autor:  pie

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.