Růžový rozvod: Miloš Zeman vystupuje z ČSSD! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Růžový rozvod: Miloš Zeman vystupuje z ČSSD!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (: Archiv)

PRAHA – Tak to je šok! Expremiér a bývalý vůdce ČSSD Miloš Zeman (62) vystupuje ze sociální demokracie! Včera oznámil, že s okamžitou platností odevzdává stranickou legitimaci. Zemanovi došla trpělivost poté, co na něj bylo podáno trestní oznámení za tunelování ČSSD. Podle Zemana za tím stojí šéf strany Jiří Paroubek.

Ten naopak Zemanovi vzkázal, že neunesl svoji odpovědnost za špatnou smlouvu ČSSD s advokátem Zdeňkem Altnerem.

Poté, co Zeman ohlásil odchod z ČSSD, obvinil ho Paroubek z toho, že se snaží negativně ovlivnit volební sjezd ČSSD, který se koná o nadcházejícím víkendu. „To je od Zemana podpásový úder a zoufalá snaha ovlivnit sjezd. Jestli to bude opakovat (že za trestním oznámení stojí Paroubek), tak na něj podám trestní oznámení já! Protože nic takového jsem neudělal,“ stěžoval si Paroubek. Podle něj Zeman utíká před zodpovědností za špatnou smlouvou s právníkem Altnerem. Ten zastupoval ČSSD ve sporu o Lidový dům a teď žádá po sociální demokracii 20 miliard korun.Pak Paroubek dodal: „Miloš Zeman to přehnal. Vyzvu ho k návratu do ČSSD.“

Trestní oznámení na Zemana podal novinář Jaroslav Novák, přezdívaný Večerníček podle Paroubka ale podal oznámení i na něj a další politiky. Policie má podle Nováka prošetřit, zda Zeman nebyl domluvený s advokátem Altnerem na tom, že oba vydělají na smlouvě v případu Lidový dům. Někteří členové ČSSD tvrdí, že Nováka nastrčil bývalý poradce Zemana Miroslava Šlouf.. To Novák vyvrací.. „S tím nemám nic společného. Klidně půjdu na detektor lži,“ říká Novák.

Zemanovi věrní spolustraníci se ale snaží bývalého šéfa ČSSD přesvědčit, aby neodcházel. „Jenže Zeman, když se pro něco rozhodne, tak už to pak nemění. Zaskočilo mě to. Není to dobře ani pro Zemana, ani pro ČSSD,“ posteskl si poslanec Zdeněk Škromach, který je Zemanovým oblíbencem. „Je to zbrklé rozhodnutí“ myslí si i další poslanec ČSSD David Rath (ČSSD).

Jak Zemanovo rozhodnutí vystoupit ze strany ovlivní situaci v ČSSD a pozici Jiřího Paroubka, se ukáže už tento víkend na stranickém sjezdu. Není zatím jisté, jestli bude mít Paroubek protikandidáta při volbě šéfa strany. Zeman se včera zabarikádoval na své chalupě a nikomu neotvíral. Ani novinářům, kterých se před jeho dveřmi sešly tři desítky, ani sousedům. Doma ale byl, jak tvrdí jeho nejbližší soused a kamarád Mirek. Mluvil před ním o svém rozhodnutí vystoupit ze strany? „Nic neplánoval, ani nenaznačoval. Rozhodl se ze vteřiny na vteřinu,“ tvrdí soused.

Přestřelky Paroubka se Zemanem

● 29. března 2006 – Zeman kritizuje ČSSD za zvýšení porodného i špatnou volební kampaň.
● 5. července 2006 – Zeman přivítal Paroubka u sebe na Vysočině, Paroubek mu nabídl, aby za ČSSD kandidoval do Senátu. Dali si spolu slivovičku.
● 6. září 2006 – Paroubek pozval Zemana na oběd do Lidového domu. Oba si setkání pochvalují jako velmi přátelské.
● 22. září 2006 – „Já jsem šéfem ČSSD,“ vzkázal rozzlobený Paroubek Zemanovi s tím, že on je jen důchodcem z Vysočiny a řadovým členem ČSSD.
● 2. listopadu 2006 – Zeman nazval Paroubka hysterikem a jeho poradce označil za neumětely.
● 5. prosince 2006 – Paroubek obvinil Zemana, že může za klesající preference ČSSD.
● 7. prosince 2006 – Poslanec Miloš Melčák, příznivec Zemana, oznamuje vystoupení z klubu ČSSD. Paroubek za tím vidí Zemana.
● 13. ledna 2007 Zeman vyzývá ČSSD, aby si místo Paroubka zvolila nového šéfa strany.
● 11. února 2007 – Podle Paroubka může Zeman za to, že Melčák a Pohanka umožnili získat důvěru Topolánkovi vlády.
● 28. února 2007 Paroubek vyzval Zemana, aby se omluvil ČSSD, že podepsal nevýhodnou smlouvu s advokátem Zdeňkem Altnerem.
● 20. března 2007 Novinář blízký ČSSD Jaroslav Novák podal na Zemana trestní oznámení. Viní ho z tunelování ČSSD. „Pokud by se prokázalo, že ten člověk, který podal trestní oznámení, jednal po dohodě s někým z vedení ČSSD, ze strany vystoupím,“ pohrozil Zeman.
● 21. března 2007 Zeman ze své chalupy na Vysočině vzkazuje, že s „okamžitou platností“ končí své členství v ČSSD. Za trestním oznámením podle něj stojí Paroubek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.