Apokalypsa po výbuchu chilské sopky Calbuco: Příkrov popílku je 40 cm hluboký! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Apokalypsa po výbuchu chilské sopky Calbuco: Příkrov popílku je 40 cm hluboký!

Zlověstné snímky erupce vulkánu Calbuco.
Zlověstné snímky erupce vulkánu Calbuco. (Foto: EPA, Reuters)

V jižním Chile se po 43 letech probudil k životu vulkán Calbuco. Po jeho erupci se naskytly obrázky jako z apokalypsy – sopečný prach pokryl i 30 km vzdálená města!

Calbuco, jedna z nejnebezpečnějších chilských sopek, explodovala během pár hodin hned dvakrát. Oblak žhavého dýmu se z ní vyvalil až do výšky 10 km a sopečný prach záhy zasypal i 30 km vzdálená města Puerto Varas a Puerto Montt. Z černošedého až 40 cm hlubokého příkrovu vyhrabávají domy, auta, lodě, kola, dětská hřiště, prostě úplně všechno...



Z měst a vesniček v okolí sopky musely být evakuovány 4 tisícovky lidí. O život zatím nikdo nepřišel, ale úřady se obávají hlavně kontaminace pitné vody, proto už do postižených oblastí poslaly cisterny. Experti navíc varují, že drobné erupce mohou pokračovat ještě týden. „A když budou vát vhodné větry, může se popel dostat přes Tichý oceán až do Austrálie,“ upozorňuje vulkanolog David Pyle.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.